Gaśniecie autka - niezydentyfikowany problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bobek91
    Classic
    • 2014
    • 10

Cześć, pojawił się u mnie problem podczas ruszania na 1 biegu (skrzynia manualna). Mianowicie delikatnie poszarpuje/ślizga się w końcowej fazie puszczania sprzęgła i tylko wtedy gdy silnik jest rozgrzany i sprzęgło również - np. po jakimś czasie jazdy w korku. Rano, gdy wszystko jest zimne w czasie jazdy do pracy, problem pojawia się dopiero po około 20km. Dodając więcej gazu w czasie ruszania można zniwelować ten objaw. W czasie jazdy na innych biegach lub przyśpieszeniu nic się nie ślizga. Również nic nie hałasuje itp. Jedyny objaw to ten, który opisałem. Samochód ma przejechane 48tys km, nie jeżdżę na pół sprzęgle ani nie katuje samochodu. Jedyna rzecz, która mi przychodzi do głowy to lekko zapocone połączenie skrzyni biegów i silnika, a co za tym idzie zachlapanie sprzęgła olejem(?). Tylko tak naprawdę nie wiem czy wycieka to z tego miejsca czy np wyżej z wyprzęglika i spływa niżej - oleju z silnika w ogóle nie ubywa. Może spotkaliście się z takim objawem?
  • gorzu
    Drive
    • 2012
    • 87

witam, u kumpla w Octavce 1.6 benzyna, jest nastęujący problem: odpala autka na zimnym silniku, dajmy na to próbuje ruszyć, zdarza się, że autko mu gaśnie wówczas nie jest wstanie odpalić autka ponownie (kręci rozrusznik), musi odczekać jakiś czas.
    W autku była wymieniona cewka zapłonowa, świecie, ponieważ stwierdzono że zdarza się że nie jest podawana iskra, oraz filtr paliwa. Niestety nie rozwiązało to problemu.
    Mechanicy i różnego rodzaju 'fachowcy' rozkładają ręce bezradnie, dodam że autko było podpięte pod kompa i zero błędów! Stąd moje pytanie na co byście obstawiali, co może stwarzać opisane powyżej objawy, na co zwrócić szczególną uwagę? Z góry dzięki za pomoc!!

Komentarz

• shu
      Rider
      • 2013
      • 372
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Spróbował bym kable wymienić.Najtańsze w poszukiwaniach.Miałem tak w Felicji.auto było słabe, nie chciało jeździć.wielu mechaników się przymierzało,aż w końcu wymieniłem kable i cud się stał.Kable oglądali ale pęknęcia były małe i nie zawsze iskra uciekała.
      Jest tam gaz?wiem
      Zamieszczone przez gorzu
      1.6 benzyna
      ale chcę się upewnić.
      ...a w garażu "zielona kura"...

Komentarz

• gorzu
        Drive
        • 2012
        • 87

shu tez podejrzewałem kable i nawet mu o tym mówiłem dzięki za rzetelną opinię
        czekam jeszcze co inni powiedzą :wink: p.s autko bez LPG.

Komentarz

• gomar
          Rider
          • 2012
          • 480

gorzu, kable łatwo sprawdzić w nocy, włączamy silnik i patrzymy pod maskę czy biją gdzieś iskry Bynajmniej w Uno tak się dało.
          SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• gorzu
            Drive
            • 2012
            • 87

spoko, dzięki, może to laickie pytanie, ale zastanawiam się tylko czy kabel może mieć coś wspólnego z tym, że auto mu czasami gaśnie podczas ruszania (a to początkujący kierowca nie jest), o tyle problem z odpaleniem auta z powodu braku iskry uszkodzony kabel może tłumaczyć moje wolne przemyślenia... :wink:

Komentarz

• Rachello87
              Classic
              • 2013
              • 1

Zamieszczone przez shu
              Spróbował bym kable wymienić.Najtańsze w poszukiwaniach.Miałem tak w Felicji.auto było słabe, nie chciało jeździć.wielu mechaników się przymierzało,aż w końcu wymieniłem kable i cud się stał.Kable oglądali ale pęknęcia były małe i nie zawsze iskra uciekała.
              Jest tam gaz?wiem
              Zamieszczone przez gorzu
              1.6 benzyna
              ale chcę się upewnić.
              Miałem podobny problem i wymiana kabli pomogła ;d Dzięki wielkie.
              nieruchomości Hiszpania

Komentarz

Pracuję...